Je potravina ohřátá v mikrovlnce skutečně znehodnocena?

Zda jídlo ohřívané v mikrovlnce je či není škodlivé, dělí společnost na dva tábory. Jedni jsou její zastánci, druzí by ji nikdy nepoužili. Pak je tu možná ještě jedna skupina, které je to jedno. Zkusme se na mikrovlnný ohřev podívat, jak to s ním vlastně je

mikrovlnná trouba

Na jakém principu probíhá ohřev v mikrovlnce

Mikrovlnka se liší podle výrobce, značky a velikosti. Trouba vydává elektromagnetické vlnění o frekvenci přibližně 2,5 Ghz. Toto vlnění rozpohybuje molekuly vody, které jsou přítomné – byť jen ve stopovém množství – v každé potravině. Molekuly vody se rozkmitají, při pohybu se o sebe třou a tím vzniká teplo. Okraje potravin jsou sušší, proto je potravina ohřívaná v mikrovlnce dříve teplá uprostřed, kde je nejvíce vody.  

Nevýhodou tohoto ohřevu vody v potravině je změna chuti. Ohřátá voda se postupně vypařuje a tím dochází ke změně chuti. Na rozdíl při ohřevu jídla klasickým způsobem, kdy probíhá ohřev z venku, ke změně chuti nedochází. Tento způsob ohřevu z venku uzavře póry na potravině, čímž se zamezí výparu vody a v potravině zůstává stále stejné množství vody.

Je jídlo z mikrovlnky zdravotně znehodnocené?

Opět na tuto otázku odpoví molekuly vody. Ohřev v mikrovlnce dosáhne maximálně 100°C, tedy varného bodu vody. Oproti klasickému ohřevu, který je dán horní hranicí plotýnky a dosahuje o mnoho vyšší teploty. Plyne z toho, že při ohřevu potravin na sporáku, si ponechají svoji chuť, ale pouze v případě, že nebude potravina přehřátá až připálená. Při přehřívání, případně připalování, mohou z tuků a cukrů, vznikat karcinogenní látky.
kotlík na ohni

Zatímco mikrovlnka takto potravinu znehodnotit nedokáže (díky varnému bodu vody). Ovlivňuje chuť potravin, ale ve své podstatě se jedná o ohřev v páře. Ve vodní páře potraviny.
Změně chuti během mikrovlnného ohřevu lze snadno předejít pomalým ohřevem. Tím nedojde k dosažení vysokého stupně teploty vyvolávající větší odpařování vody a jídlo si zachová svou chuť.

Tato skutečnost vysvětluje, že ohřev potravin v mikrovlnce, je zdravou variantou ohřevu. Stejně tak jako při ohřívání na sporáku. Ovšem zde musíme být opatrní před případným přehřátím nebo dokonce připálením potravin.