Jak připravit vynikající grilovačku

Co všechno tedy připravit na vaše grilování, aby bylo perfektní?

Kvalitní maso

Maso vybírejte, pokud možno u řezníka a takové, které je na grilování vhodné. Místo kuřecích prsou zvolte raději kuřecí stehenní řízky, které se tak snadno nevysuší. S vepřovým nikdy chybu neuděláte a pokud správně ogrilujete hovězí, budete mít nevýslovnou delikatesu. Z hovězího můžete vybrat například vysoký i nízký roštěnec nebo pupek. Zkuste být odvážnější, a namelte si své vlastní hovězí maso na burgery. Pokud si nejste jistí přípravou, http://www.msmt.cz/vzdelavani/stredni-vzdelavani/informace-k-prijimacimu-rizeni-v-oborech-vzdelani-gymnazia v obchodech dostanete ke koupi i hotovou směs na burgery. Dále můžete samozřejmě využít různé párečky či klobásky. Vybírejte vždy ty, které mají co nejvyšší procento masa.

grilování

Marináda

Pokud budete grilovat maso, je dobré ho nejlépe den předem naložit do marinády, která dodá vašemu masu chuť a učiní ho šťavnatější. Základem marinád je olej, do kterého pak přidáváte různé ingredience pro ochucení. Česnek, chilli, papriku, sušenou cibulku, kari…přidejte co máte rádi. Pokud chcete zdravější verzi marinády, naložte maso do bílého jogurtu ochuceného kořením. Nejen že je takto připravené maso zdravější, ale má vynikající chuť, je křehké a šťavnaté tak, že už ho nebudete chtít dělat jinak.

Dipy a omáčky

K dobrému grilovanému masu neodmyslitelně patří omáčky. Můžete samozřejmě využít klasickou trojkombinaci kečup, hořčice, tatarská omáčka, anebo zkuste trochu zaexperimentovat. Můžete si své omáčky vyrobit sami, třeba domácí majonézu, která není nijak těžká, nebo česnekový dip ze zakysané smetany, či tzatziki dresing z bílého jogurtu a majonézy. I zakoupit se ale dá desítky různých omáček. Švestková, chilli, medová, brusinková…vyzkoušejte klidně i větší exotiku, třeba vynikající meruňkové či hruškové chutney, které můžete později využít jako výbornou omáčku k sýrům.

maso

Saláty a přílohy

Většinou vám jako příloha postačí nějaké to pečivo, nejlépe opečené nebo lehce ogrilované. Pokud si troufnete na vlastní, bod pro vás! Výbornou přílohou je také grilovaná kukuřice. Pro doplnění vitamínů a vlákniny připravte nějaký dobrý salát z čerstvé sezónní zeleniny. Stačí jen zakápnout olivovým olejem a případně dodat na oživení trochu fety či balkánského sýra, a máte vynikající lehkou přílohu k vašim masům.